Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Η διδασκαλια των Θρησκευτικων στην Ευρωπη-Μυθοι και Πραγματικοτητα

Οι γνωστοι κυκλοι της...προοδου εχουν βαλθει να μας πεισουν οτι οχι μονο ειναι σωστη η αποφαση του Υπουργειου Παιδειας για προαιρετικη διδασκαλια των Θρησκευτικων στα σχολεια,αλλα οτι ακομα ειμαστε "καθυστερημενοι" και οτι ζουμε σε "μεσαιωνα",επειδη ταχα σ'ολη την υπολοιπη Ευρωπη το συγκεκριμενο μαθημα εχει απαγορευτει εδω και χρονια δια ροπαλου!

Ειναι ομως ετσι τα πραγματα?Ας δουμε αναλυτικα τι ισχυει στις 25 χωρες-μελη της Ευρωπαικης Ενωσης:

Γερμανια-Αυστρια:Το μαθημα οχι μονο ειναι υποχρεωτικο,αλλα εχει και ομολογιακο χαρακτηρα.Παρα τον προαιρετικο χαρακτηρα μονο σε αλλοθρησκους-και οχι γενικα οπως στη χωρα μας-η παρακολουθηση του αγγιζει το 100% απο τους μαθητες.

Αγγλια:Το μάθημα των Θρησκευτικων στην Αγγλία ειναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τον Εκπαιδευτικό νόμο του 1944 και σύμφωνα με τον νόμο περί σχολικης προσευχης του 1988.

Βελγιο:Το μάθημα ειναι «κατηχητικό» δηλαδή γίνεται στα σχολεια από την Καθολική Εκκλησία και ειναι υποχρεωτικό.

Ιταλια:Το Ιταλικό Σύνταγμα δεν θεσπίζει κανένα χωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Το μάθημα των θρησκευτικων και στην Ιταλία βάσει του Συντάγματος προβλέπει να διδάσκεται κάθε εβδομάδα για ενα δίωρο στα δημοτικά σχολεια και τα γυμνάσια και για μιά ωρα στα λύκειαΗ υλη των μαθημάτων καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της Καθολικης Εκκλησίας.Μαλιστα,το 1989 το Συνταγματικό Συμβούλιο της Ιταλίας βεβαίωσε την υποχρέωση του κράτους να προβλέψει το μάθημα των θρησκευτικών κατά το ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Το 1999 η κεντροαριστερή κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει την ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος. Ο σημερινός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε το μάθημα των θρησκευτικών να γίνει υποχρεωτικό στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι διδάσκοντες να παύσουν να θεωρούνται «εθελοντές καθηγητές», δηλαδή δεύτερης κατηγορίας και με συμβολικό μισθό, να γίνουν ισότιμοι διδάσκοντες προς όλους τους άλλους και να πληρώνονται κανονικά όπως οι υπόλοιποι.Αυτά τα υλοποίησε αμέσως μετά την εκλογή του, παρά την αντίδραση της Κεντροαριστεράς.

Ισπανια:διδάσκεται κανονικα στα σχολεια το μάθημα των θρησκευτικων και κατοχυρώνεται ευθέως από το Σύνταγμα και στο αρθρο 16 του Ισπανικου Συντάγματος.

Πορτογαλια:βρίσκεται πάντοτε σε ισχύ το Κονκορδάτο που εχει υπογράψει η χωρα με το Βατικανό στις 7.5. 1940, το Νομοθετικό Διάταγμα 407/89, το οποιο εισάγει το μάθημα των θρησκευτικων στα σχολεια.
Πρέπει να ληφθει υπ’ὄψιν οτι τό αρθρο ΧΧΙ του εν λόγω Κονκορδάτου προβλέπει οτι η διδασκαλία στα δημόσια σχολεια πρέπει να καθοδηγειται από τις αρχές του Καθολικισμου.

Ιρλανδια:διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων ως «κατηχητικό» δηλαδή γίνεται υπό την εποπτεία της Καθολικης Ἐκκλησίας και ειναι υποχρεωτικό για ολους τους μαθητές.

Λουξεμβουργο:Το μάθημα των θρησκευτικων βάσει του Συντάγματος αρθρο 126 διδάσκεται στα δημόσια σχολεια ως υποχρεωτικό,από κληρικούς και την υλη την καθορίζει η Εκκλησία.

Δανια:Σε ολα τα σχολεια διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων ως υποχρεωτικό οπως ορίζει ο νόμος 8.6.1966.

Σουηδια:διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων, οχι με την στενή κατηχητική εννοια, αλλά ως γνώσεις ευρύτερες και των αλλων θρησκειων. Ομως εδ θ πρέπει να προσεχθει οτι την συγκεκριμένη υλη του μαθήματος την καθορίζει η Εκκλησία και οχι το κράτος.


Φινλανδια
:διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων στα σχολεια και μάλιστα ως κατηχητικό.

Ολλανδια:Το μάθημα κατοχυρώνεται από το αρθρο 32 του Συντάγματος και διδάσκεται ως υποχρεωτικό στα σχολεια.

Ουγγαρια:διδάσκεται στα σχολεια το μάθημα των θρησκευτικων εφόσον το ζητήσουν οι γονεις.

Εσθονια:Και εδω το μάθημα των θρησκευτικων διδάσκεται ως υποχρεωτικό στα σχολεια, εφόσον δεκαπέντε μαθητές το ζητήσουν.

Τσεχια:διδάσκεται στα σχολεια το μάθημα των θρησκευτικω δυο ωρες την εβδομαδα ,συμφωνα με το αρθρο 7 παρ.1 εδαφ. (α) του Ν.3/2002.

Πολωνια:διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων και αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα, από το Κονκορδάτο που εχει συναφθεε με το Βατικανό,αρθρο 20 παρ. 3. Η υλη του μαθήματος καθορίζεται από την Εκκλησία.

Κυπρος:το Συνταγμα,μεσω του αρθρου 18 κατοχυρώνει την διδασκαλία των θρησκευτικων στήν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως υποχρεωτικό για ολους τους μαθητές.

Σλοβενια:διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων,συμφωνα με το αρθρο 229 του Συντάγματος.

Σλοβακια:το μάθημα των θρησκευτικων αποτελει ισότιμο μάθημα με τα υπόλοιπα και η υλη του καθορίζεται από την Εκκλησία, η οποία ορίζει και τους διδασκάλους του.Αυτό κατοχυρώνεται από το αρθρο 24 παρ.3 του Συντάγματος, καθώς και από το αρθρο 3 του νόμου 308/1991, οπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 192/1992 και 394/2000.

Μαλτα:διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων στα σχολεια και η υλη του καθορίζεται από την Καθολική Εκκλησία, η οποία εγκρίνει και τους διδασκάλους.

Λετονια:διδάσκεται και χρηματοδοτειται από το κράτος το μάθημα των Θρησκευτικων στά σχολεια,οπως προβλέπει ο νόμος της 7ης Σεπτεμβρίου 1995 στα αρθρο 6.

Λιθουανια:διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων στα δημόσια σχολεια ως μάθημα κανονικό και ισότιμο με τα αλλα μαθήματα.

Ρουμανια:το μάθημα των θρησκευτικων κατοχυρώνεται από το αρθρο 32. παρ. 7 του Συντάγματος.

Βουλγαρια:στα κρατικά σχολεια διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικων και λειτουργουν και θρησκευτικά σχολεια πλήρως εξομοιωμένα με τα κρατικά.

Γαλλια:μόνο στα ιδιωτικά καθολικά σχολεία και σε σχολεία άλλων δογμάτων μπορεί κανείς να διδαχθεί το μάθημα των Θρησκευτικών στη Γαλλία. Από τη δημόσια εκπαίδευση καταργήθηκε το 1882-6 με νόμο, με βάση τον οποίο η Παιδεία θεσπιζόταν στο εξής ως «λαϊκή» και όχι πια εκκλησιαστική (lois de laïcisation).

Οσον αφορα τις ωρες διδασκαλιας των Θρησκευτικων,αυτες διαμορφωνονται στις εξης:


Ιρλανδία 759
Μάλτα 720
Νορβηγία 587
Λουξεμβούργο 564
Βέλγιο (γαλλόφωνο & γερμανόφωνο) 549
Αυστρία 540
Ισπανία 520
Λιχτενστάιν 510
Πολωνία 504
Ιταλία 459
Κύπρος 432
Βέλγιο (φλαμανδικό) 366
Ελλάδα 364
Δανία 300
Λιθουανία 266
Ρουμανία 232
Ισλανδία 192
Σλοβακία 168
Πορτογαλία 150
Ουγγαρία 106
Λετονία 23


Οπως ευκολα μπορουμε να διαπιστωσουμε,αποτελουν εντελως μυθωδη κατασκευασματα και ψεματα τα οσα υποστηριζουν οι αθεοι κυκλοι για δηθεν "σκοταδισμο" στην Ελλαδα και "ελευθερια" στην υπολοιπη Ευρωπη.Μαλιστα,η χωρα μας δεν ειναι ουτ καν στις πρωτες 10 στην παρακολουθηση του συγκεκριμενου μαθηματος!!!

Αυτα τα βλεπουν εκει στο Υπουργειο Παιδειας?Ή μηπως νομιζουν οτι θα μας πεταξουν ενα παραμυθακι περι "καταργημενου μαθηματος Θρησκευτικων στην Ευρωπη" κι εμεις θα το χαψουμε?Κυριε Στυλιανιδη,τα γεγονοτα και οι στατιστικες σας διαψευδουν θριαμβευτικα...γιατι δεν λετε την αληθεια στον κοσμο για το ποιοι κρυβονται πισω απ'την προαιρετικη διδασκαλια του μαθηματος στη χωρα μας?Οπως βλεπετε,το ψεμα σας ξεσκεπαστηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: