Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Τούρκοι υπήκοοι στο πλευρό της Al Qaeda;

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση Τούρκων υπηκόων που στρατολογούνται και εκπαιδεύονται στο Αφγανιστάν από την Al Qaeda. Τα τελευταία δύο χρόνια το τρομοκρατικό δίκτυο του Μπιν Λάντεν αύξησε την επιρροή του στην Τουρκία, από όπου έχουν καταφθάσει στο Αφγανιστάν αρκετές δεκάδες νέοι. Ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες είτε παιδιά μεταναστών, οι οποίοι έχουν και ευρωπαϊκά διαβατήρια.

Ο σαραντάρης Τούρκος Αμπου Χανιφά είναι ένας από τους εκπαιδευτές της οργάνωσης. Ζούσε παλαιότερα στο Βόρειο Βαζιριστάν και σήμερα συνοδεύει τους άνδρες που εκπαιδεύει στην κοιλάδα του Σαβάλ, κοντά «στα παλιά του λημέρια». Οι περισσότεροι «νεοσύλλεκτοι» φθάνουν στο Πακιστάν αεροπορικώς, άλλοι μέσω Ιράν διά ξηράς, τους οποίους προωθούν μαφιόζοι και άλλοι ειδικευμένοι σε τέτοιες δουλειές. Πάνω στα απόκρημνα βουνά και με τρομερές κακουχίες αυτοί οι Τούρκοι μαθαίνουν να φτιάχνουν βόμβες με υλικά τα οποία πουλιούνται ελεύθερα στην αγορά. Υπολογίζεται ότι 300-1.000 Τούρκοι βρίσκονται τώρα στο Βαζιριστάν και στο Αφγανιστάν, κάνοντας μάλιστα πολύ αισθητή την παρουσία τους. Αρκετοί από αυτούς έχουν πάρει μέρος σε μάχες στο Αφγανιστάν και σε επιχειρήσεις αυτοκτονίας. Ενας Τούρκος από τη Γερμανία, ο Κουνεΐτ Σιφτσί - γνωστός και ως Σαάντ Αμπου Φουρκάν-, ανατινάχθηκε μόνος του με ένα βαν στις 3 Μαρτίου κοντά σε αμερικανική βάση στην επαρχία Σαμπαρί του Αφγανιστάν. Σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες του ΝΑΤΟ και δύο αφγανοί εργάτες, ενώ έξι άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν. Λίγοι όμως από αυτούς τους Τούρκους που φθάνουν στο Βαζιριστάν, εκπαιδεύονται και παίρνουν μέρος σε μάχες με δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν παραμένουν εκεί. Οι περισσότεροι επιστρέφουν στην Ευρώπη, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα.
Υπενθυμίζεται ότι στο Αφγανιστάν βρίσκονται περί τους 725 Τούρκους στρατιώτες στα πλαίσια της ISAF που σταθμεύουν στη κεντροανατολική περιοχή Βαρντάκ. Παλαιότερο δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η Al Qaeda είναι "δημιούργημα των ΗΠΑ με σκοπό την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και τη παγκόσμια κυριαρχία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: