Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Στα Κατεχόμενα ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ


Την πρώτη επίσκεψη στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη πραγματοποιεί από σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασιάρ Μπουγιούκανιτ. Ο Τούρκος στρατηγός έφθασε στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν της κατεχόμενης Τύμπου και θα παραμείνει στα κατεχόμενα μέχρι το Σάββατο 29 Μαρτίου. Διάφορες εθνικιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει τους πολίτες να μεταβούν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου για να υποδεχθούν τον Τούρκο στρατηγό. Ο Μπουγιούκανιτ θα συναντήθηκε με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ταλάτ, την πρόεδρο της βουλής του ψευδοκράτους, Φατμά Εκένογλου, και τον ψευδο-πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σγιέρ. Αργότερα θα επισκεφθεί τον Ραούφ Ντενκτάς και το λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Τουρκεκούλ Κουρτεκίν. Ικανοποίηση εξέφρασε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Ταλάτ αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης, παρόλο που, όπως σημείωσε, αυτή καθυστέρησε να πραγματοποιηθεί. Ο τουρκικός κατοχικός στρατός, υποστήριξε, διασφαλίζει την ασφάλεια στο νησί και λόγω της παρουσίας του «δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι τώρα». Ανέφερε ακόμα πως ο κατοχικός στρατός στηρίζει και προστατεύει τους Τ/κ και ότι βρίσκεται στο νησί, όπως ισχυρίστηκε, βάσει διεθνών συμφωνιών.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, υπήρξε χθες άρση των εμποδίων που προέβαλε ο τουρκικός στρατός στους άνδρες της UNFICYP, για να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη της περιοχής της οδού Λήδρας, με στόχο τον έλεγχο και την απομάκρυνση τυχόν ναρκών η μή εκραγέντων πυρομαχικών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, υπάρχουν ακόμα κάποιες ενστάσεις του τουρκικού στρατού σχετικά με την απομάκρυνση των Τούρκων σκοπών από τη Λήδρας, καθώς και με το καθεστώς ελέγχου. Ως εκ τούτου, μετέωρο παραμένει το θέμα της έναρξης των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης των κτιρίων της διόδου.




Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες


Στην περιοχή της Κύπρου έχουν εντοπιστεί, πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου και υγρών υδρογονανθράκων σε ερευνητικές γεωτρήσεις που διενήργησαν η SHELL και η ΒΡ. Αυτό δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης. Σε ερώτηση αν είναι στα σύνορα με την Αίγυπτο ο κ. Κασίνης απάντησε ότι «δεν είναι πολύ μακριά από τη δική μας περιοχή». Σε ερώτηση αν τα αποθέματα αυτά εμπίπτουν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου είπε ότι και να εμπίπτουν, αν ένα απόθεμα συνυπάρχει και στις δύο περιοχές, υπάρχει σχετική συμφωνία ώστε η εκμετάλλευση να γίνεται από κοινού. Ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να προχωρήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο μελετώνται οι τρεις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος Απριλίου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: