Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ο «Απελευθερωτικός Στρατός Ενιαίας Μακεδονίας» πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Γκλιγκόροφ το 1995;

Νέα εκδοχή για τη δολοφονική επίθεση στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Gligorov το 1995, με ελληνικό ενδιαφέρον, έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ljubomir Frckovski πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΠΓΔΜ Kiro Gligorov κρύβεται το Γραφείο Ασφαλείας και Αντικατασκοπίας της χώρας και υπερεθνικιστική οργάνωση, η ύπαρξη της οποίας έγινε πρόσφατα γνωστή στην ελληνική κοινή γνώμη.

Στις 3 Οκτωβρίου 1995 στις 09:50 ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο μάρκας Citroen Ami 8 εκρήγνυται μπροστά από το ξενοδοχείο Bristol, στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, απ΄όπου περνούσε ο πρόεδρος Gligorov, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του και το θάνατο του υπηρεσιακού του οδηγού και ενός περαστικού. Από την έκρηξη των 20 κιλών εκρηκτικών ο Gligorov έχασε το δεξί του μάτι και παραμορφώθηκε το πρόσωπό του. Οι αρχές απαγόρευσαν τότε την είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων απο τα Σκόπια σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι υπεύθυνοι της δολοφοινικής απόπειρας ωστόσο αυτό δε κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό. Είχε προηγηθεί η υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος Κάρολου Παπούλια και ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβένκοφσκι στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995.
Κατά καιρούς εμφανίστηκαν διάφορες εκδοχές για το ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονική απόπειρα. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο στόχαστρο της Μίρα Μάρκοβιτς και του Μάρκο Μιλόσεβιτς (συζύγου και γιου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), εξαιτίας του αγώνα του κατά των κυκλωμάτων που διακινούσαν ναρκωτικά και τσιγάρα μέσω του εδάφους της ΠΓΔΜ προς τη Σερβία και στη συνέχεια προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Τον Οκτώβριο 1999 η τσέχικη αστυνομία συνέβαλε ένα Αλβανό της ΠΓΔΜ με το ψευδώνυμο Ασλάμι, αρχηγό συμμορίας που διακινούσε ναρκωτικά και υπόπτου για συμμετοχή στη δολοφονική απόπειρα.
Άλλες αναφορές έκαναν λόγο για εμπλοκή ξένων υπηρεσιών που ήθελαν της αποσταθεροποίηση της περιοχής (μία μέρα πριν την επίθεση ο Gligorov πραγματοποίησε επίσκεψη στο Bελιγράδι και συμφώνησε με τον Σλ. Mιλόσεβιτς για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών).
Ωστόσο, ενδιαφέρουσες πληροφορίες δημοσίευσε χθες το FOCUS Information Agency για τον υπουργό Εσωτερικών Ljubomir Frckovski, ο οποίος απέφευγε τη δημοσιότητα για δύο μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση και εμφανίστηκε μετά μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Gjuner Ismail, ανακοινώνοντας ότι έχουν σημαντικές πληροφορίες για τους δράστες. Σύμφωνα με αυτούς πίσω από την απόπειρα δολοφονίας κρύβεται η υπερεθνικιστική οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός της Μακεδονίας" (Liberation Army of Macedonia) που έχει την έδρα της στην Αυστραλία. Ο ισχυρισμός αυτός, επαληθεύεται από το γεγονός ότι μία μέρα πριν (2 Οκτωβρίου 1995) και ενώ ο Gligorov βρισκόταν στο Βελιγράδι, εστάλησαν επιστολές σε ορισμένες εφημερίδες των Σκοπίων με το μήνυμα «έσυ έθαψες τη Mακεδονία εγώ θα θάψω εσένα». Αξίζει να αναφερθεί ότι διάφορες ακροδεξιές ομάδες των Σκοπίων και του εξωτερικού έκαναν τότε λόγο για εξαγορά του σκοπιανού προέδρου από την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η σκοπιανή εφημερίδα Vecer έγραψε χθες ότι οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού Εσωτερικών, ότι δηλαδή στέλεχος του Γραφείου Ασφαλείας και Αντικατασκοπίας του αποκάλυψε ότι συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Gligorov, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη για απόκρυψη στοιχείων.
Ολα αυτά που συμβαίνουν στο γειτονικό τριτοκοσμικό κράτος ίσως θυμίζουν έντονα τη διαπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, του παρακράτους και των υπερεθνικιστών οργανώσεων (βλ. "Γκρίζοι Λύκοι") της Τουρκίας. Το ερώτημα παραμένει κατά πόσο υπάρχει απειλή από τον λεγόμενο «Απελευθερωτικό Στρατό Ενιαίας Μακεδονίας», την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψε ο έγκριτος αμυντικός αναλυτής Μ. Ηλιάδη (“Kόσμος του Επενδυτή”, 09/06/07), η οποία φαίνεται πως διαθέτει και παραρτήματα στο εξωτερικό, προφανώς στους κόλπους της σκοπιανής ομογένειας.
Πάντως, οι ελληνικές υπηρεσίες διαθέτουν πλήρη στοιχεία για τον εν λόγω «στρατό», από το έμβλημά του (όρθιος λέων, ίδιος με αυτόν που είναι στο έμβλημα του VMRO-DPMNE και το αστέρι της Βεργίνας), τη μαχητική ικανότητα, οργάνωση και τα τμήματα που διατηρεί σε περιοχές πλησίον των ελληνικών συνόρων, τις διασυνδέσεις με στελέχη των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, τον εξοπλισμό του και τον τρόπο που τον απέκτησε, τα ονόματα της ηγεσίας του και τις σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ν. Γκρουέφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Α. Μιλόσοσκι, τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας και αρκετά άλλα κυβερνητικά στελέχη. Για τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος και τη διαπλοκή της ηγετικής ομάδας των Σκοπίων με το οργανωμένο έγκλημα έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν.

Πηγη: http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/10/1995.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: