Σάββατο 19 Απριλίου 2008

O Αχμεντινετζάντ αμφισβητεί την 11η Σεπτεμβρίου

Για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο πρόεδρος του Ιράν διατύπωσε αμφιβολίες γύρω από την εικόνα που έχει σχηματίσει η διεθνής κοινή γνώμη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο.
Μιλώντας σε δημόσια συγκέντρωση στην ιερή πόλη Κομ, ο Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ έκανε λόγο για «ύποπτο γεγονός» και προσέθεσε: «Ενα κτίριο κατέρρευσε και είπαν ότι 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τα ονόματα των οποίων ουδέποτε δημοσιεύθηκαν. Με το πρόσχημα αυτού του συμβάντος, (οι Ηνωμένες Πολιτείες) επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, και από τότε ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους», συμπλήρωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Στις 8 Απριλίου, ο Αχμεντινετζάντ είχε διατυπώσει ερωτήματα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου κατάφεραν να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς να αποσαφηνίσει ποιος, κατά τη δική του εκδοχή των γεγονότων, βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις. Η ομιλία μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο από την ιρανική τηλεόραση και κάλυψε όλα τα φλέγοντα ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ιδιαίτερα επιθετικός, έναντι των εσωτερικών του αντιπάλων, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν φοβάται κανένα» και ότι είναι αποφασισμένος «να κόψει τα χέρια» όλων όσοι εμπλέκονται σε κυκλώματα οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, όσο ψηλά κι αν στέκονται.
Αντιθέτως, ο Αχμεντινετζάντ εμφανίστηκε ασυνήθιστα συνετός, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ομάδα των έξι (των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας), εφόσον αυτές δεν θέσουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του.
Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες είχαν προηγηθεί φραστικές επιθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Στις 7 Απριλίου ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ είχε δηλώσει στο πλαίσιο της διοργάνωσης της μεγαλύτερης άσκησης παθητικής άμυνας στην ιστορία του Ισραήλ, ότι η χώρα του θα καταστρέψει το Ιράν, αν η Τεχεράνη εξαπολύσει επίθεση εναντίον του εβραϊκού κράτους. "Οι ισραηλινές ασκήσεις δεν μας αφορούν, αλλά, αν το Ισραήλ διεξαγάγει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, θα το εξαλείψουμε από την παγκόσμια σκηνή", απάντησε ο υπαρχηγός του ιρανικού στρατού, στρατηγός Μοχαμάντ Ρεζά Αστιάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: