Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Εκθεση «Μύθος Germania»


Ο Α. Χιτλερ πεποισμενος για την νικη του στο Β'Παγκοσμιο Πολεμο σχεδιαζε να φτιαξει και να χτισει κτιρια με προτυπο τα αρχαιοελληνικα κτισματα.
Του Αδολφου ποτέ δεν του αρεσε το Βερολινο ετσι οπως ηταν χτισμενο. Το εβλεπε ''βρωμικο''μιας και ηταν επηρεασμενο απο αριστερες πολιτικες τασεις. Μεσα στο μυαλο του ομως ειχε ενα αλλο Βερολινο μολις θα τελειωνε ο πολεμος, διαφορετικο. Το περιφημο Οραμα του βερολινου για το 1950,ειχε προγραμματιστει λεπτομερως απο τον αρχιτεκτονα
Albert Speer και η οποια θα ηταν μια καινουρια μεγαλη πολη με το ονομα Germania.
Αυτο τον καιρο λοιπον στο βερολινο πραγματοποιειται μια εκθεση με μακεττες και μοντελα των σχεδιων αυτων,αλλα και με παρουσιαση σπανιων ντοκουμεντων και εγγραφων.




Η εκθεση ονομαζεται ''Μυθος Germania'' και πραγματικα δειχνει ποσο ''μακρια εβλεπε''ο Α.Χιτλερ και πως ονειρευοταν και σχεδιαζε την χωρα του. Πανω στον ποταμο Spree σχεδιαζε να φτιαξει το νεοκλασσικο θεατρο Speer.Eπιβλητικο με τρουλο που θα φαινονταν απο χιλιομετρα μακρια. Ενας θολος που θα εφτανε σε υψος τα 290 μετρα,αρκετα μεγαλυτερος απο τους αμερικανικους ουρανοξυστες. Μεγαλειωδη κτιρια που στην οψη θα εμοιαζαν τα αρχαια Ελληνικα,απο την Πυλη του Βραδεμβουργου μεχρι το τελευταιο ακρο της πολης και το αεροδρομιο Tempelhof.




Η εκθεση ''Μυθος Germania'' περιλαμβανει επισης σχεδια, φωτογραφιες και εγγραφα. Τα σχεδια του Α.Χιτλερ περιελαμβαναν και αλλες πολεις. Οπως το Μοναχο και η Νυρεμβεργη.
Τα σχεδια του ειχαν ηδη ξεκινησει απο το 1938 δημιουργωντας σηραγγες και υπογειο μετρό οπου οι τοιχοι ηταν εξ'ολοκληρου επενδυμενοι με μαρμαρο. Εργα που θα τα ζηλευαν ακομα και σημερα.
Η εκθεση ''Μυθος Germania'' θα ειναι ανοιχτη για ολο το 2008.












Δεν υπάρχουν σχόλια: