Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Έκλεψαν βλήματα από αποθήκη στον Έβρο!

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ αποδείχθηκε αυστηρά φρουρούμενο συγκρότημα αποθηκών στρατιωτικού οπλισμού σε χωριό του Έβρου, κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τη διάρκεια περιοδικού ελέγχου ρουτίνας χθες το πρωί, βρέθηκαν αλλαγμένα τα δύο λουκέτα σε μια από τις αποθήκες και από το εσωτερικό έλειπαν δύο κιβώτια με 5 βλήματα όλμων των 81 χιλιοστών!



Η διάρρηξη διαπιστώθηκε όταν ο ελεγκτής δεν μπορούσε να βάλει τα κλειδιά του στα λουκέτα και σήμανε συναγερμό στο Δ΄ Σώμα Στρατού του Έβρου και στο «Πεντάγωνο». Αμέσως άρχισε έλεγχος και συστηματική καταμέτρηση σε όλες τις αποθήκες του στρατοπέδου, ενώ κλήθηκε και η υπηρεσία Σήμανσης της Αστυνομίας. Η καταμέτρηση του περιεχομένου της αποθήκης- όπου υπήρχε και πιο «ελκυστικός» οπλισμός- έγινε από ειδική επιτροπή. Ο πονοκέφαλος των αρμοδίων εντάθηκε όταν οριστικοποιήθηκε το έλλειμμα των 5 βλημάτων όλμων, από τους οποίους οι 2 είναι εκρηκτικοί και οι 3 φωτιστικοί.


Μεταξύ των στοιχείων που έχουν να αξιολογήσουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας και η ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι δεν βρέθηκε το βιβλίο στο οποίο καταγράφονταν οι έλεγχοι που γίνονταν εξωτερικά της αποθήκης αρκετές φορές το 24ωρο- ακόμα και σχετικά λίγες ώρες πριν από τη διαπίστωση της αλλαγής των λουκέτων. Σύμφωνα με τη μαρτυρία επόπτη, κατά τον τελευταίο έλεγχό του δεν διαπίστωσε κάτι ύποπτο και τα λουκέτα ήταν στη θέση τους. Ποια όμως λουκέτα είχε δει ο επόπτης;


Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα λουκέτα ενδεχομένως να είχαν αλλαχτεί άλλη στιγμή, ίσως και άλλη ημέρα! Μάλιστα, όπως έλεγαν, «αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει οποιαδήποτε στιγμή από τις 11 Νοεμβρίου, όταν έγινε η τελευταία λεπτομερής καταμέτρηση στο εσωτερικό της αποθήκης» (γίνεται μία ή δύο φορές τον μήνα). Σύμφωνα με αξιωματικούς, το- αδύναμο- σύστημα ελέγχου που εφαρμόζεται αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι τα λουκέτα δεν είναι ίδια σε όλες τις αποθήκες και οι στρατιωτικοί (στρατευμένοι ή υπαξιωματικοί) δεν είναι εξοικειωμένοι ώστε να διαπιστώνουν αμέσως τυχόν αλλαγή...


Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ, «όλα τα ενδεχόμενα ερευνώνται, από την κλοπή μέχρι την απόπειρα λογιστικής τακτοποίησης κάποιων απωλειών από άλλη αποθήκη». Με το τελευταίο, οι αρμόδιοι του ΓΕΣ δεν αποκλείουν να πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση» και ο δράστης να βρίσκεται εντός του συγκροτήματος των στρατιωτικών αποθηκών. Σε αυτή την περίπτωση, λένε, ίσως κάποιος να προσπάθησε να καλύψει έλλειμμα σε άλλη ή στην ίδια αποθήκη και να «έστησε» τη διάρρηξη.


Μπορεί να μετατραπεί σε αυτοσχέδια βόμβα



ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ στα όπλα, το συγκεκριμένο βλήμα όλμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «τυφλό χτύπημα» αν τυχόν πέσει «σε επικίνδυνα χέρια». Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη ε.α. Βασ. Καπράνο, ειδικό πυροτεχνουργό, το εκρηκτικό βλήμα μπορεί να μετατραπεί σε αυτοσχέδια βόμβα μεγάλης ισχύος ή και να ριφθεί, πάλι με αυτοσχέδιο σωλήνα και χρήση επικρουστήρα, ως μικρού βεληνεκούς όλμος.

ΠΗΓΗ: http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: